Kismamák mindennapi problémái

Kismama gondok,szoptatás,bébikellékek,masszázs

Kismama gondok,szoptatás,bébikellékek,masszázs

Babamasszázs fontossága

Mire jó a babamasszázs?

2014. július 23. - Kiss Magdolna

A születés pillanatában a neuronok kapcsolódása csak néhány területre korlátozódik: a csecsemő "csak" az éhség, a hideg, a magány, a fájdalom, fáradtság vagy egyéb alapvető komforthiány érzékelésére reagál. Mivel az élet első szakaszaiban a legfontosabb érzékelő mechanizmus a tapintásérzés, a masszázs segítségével a neuronok legkülönfélébb kapcsolódása válik lehetővé, s ezzel az érzések gazdag tárházát kínáljuk gyermekünknek, azaz az idegrendszer egészséges fejlődéséhez nagyban hozzájárulunk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat.

A masszázs jó hatással van az újszülött légzőszerveire is azáltal, hogy javítja a vér oxigénellátását, ez pedig közvetlenül kihat az immunrendszerre is. Immunrendszerünk véd bennünket a betegségekkel szemben, így nagyon fontos hogy a csecsemő megfelelő ingereket kapjon immunrendszere karbantartására.

Amikor a csecsemő megszületik, működésbe lép az emésztőrendszere. Gyakori jelenség - különösen háromhetes kortól három hónapos korig -, hogy a csecsemőt felfúvódás és hasfájás kínozza. Masszírozással elősegíthetjük a táplálék továbbhaladását a belekben és a széklet kiürülését. Kezünk érintésével és sok gyengédséggel megmagyarázhatjuk gyermeküknek, hogyan nyugodhat meg.

 

A masszázs jótékony hatásai a gyermekekre -Babamasszázsoss3.jpg

 

http://www.csecsemomerleg-berles.hu/content/babamasszazs.html

 

Mindezen túl: megtanít ellazulni, azáltal, hogy csökkenti a stresszhormonokat, így hosszabb és pihentetőbb alvást biztosít. Segíti a csecsemőt teste megismerésében, növeli az önérzetét és ösztönzi a kommunikációt a környezetével, serkenti a pozitív kötődések kialakulását.  

A babamasszázsnak jótékony hatása a szülőkre is. Értékes idő, amelyet a gyermekünkkel tölthetünk, amely lehetővé teszi, hogy érzékeljük gyermekünk nem verbális jelzéseit, és válaszolni tudjunk rájuk. Csökkenti az elválás okozta nyugtalanságot,  meghitt pillanatokkal ajándékoz meg. Fejleszti a segítőkészségünket, amelyre gyermekünk későbbi életszakaszaiban is szükségünk lesz, és összességében is kedvezően befolyásolja a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatot. Az aktív együttlét a babamasszázs egyik legkellemesebb előnye, amely a masszázs többi jótékony hatását is magában foglalja. Miközben masszírozzuk gyermekünket, szoros kapcsolatot létesítünk vele. Gyermekünk nézeget, hallgat, szagolgat bennünket, sőt néha a kezünket is megízleli. Ezek a reakciók rendkívül kedvezően befolyásolják a kötődés folyamatát. Gyermekünk jelez nekünk, és választ vár: egy pillantást, egy mosolyt, egy hangot...

süti beállítások módosítása