Kismamák mindennapi problémái

Kismama gondok,szoptatás,bébikellékek,masszázs

Kismama gondok,szoptatás,bébikellékek,masszázs

Száj higiénével az egészséges fogacskákért

Nem lehet elég korán kezdeni

2015. március 24. - Kiss Magdolna

Már a kis tejfogacskákat is védjük megfelelő technikákkal. Ennek első fontos állomása a szoptatás. A szopizás előnye, hogy sokat kell dolgozni az ételért, és a szívó izommunka szabályos fogazatot eredményez, ami segít megelőzni a fogínygyulladást. Még ha cumisüvegből táplálkozik is egy baba, akkor is fontos, hogy a cumin a lyuk a lehető legkisebb legyen, hogy edződjön az állkapocs.

Mikor megindul a fogzás, kisbabánk szopizás közben könnyen kiszámíthatatlanná válik, váratlanul haraphat, rászoríthat a mellre és ezáltal sérülések keletkezhetnek a mellbimbón. A besebesedett mell zavarhatja az anyát a helyes szoptatási technikák alkalmazásában, ami könnyen mellgyulladáshoz vezet. Ezért nagyon fontos, hogy a kisbaba szájüregét mindig tartsuk tisztán már a fogzás előtt is, így az esetleges sérülések esetén kisebb az esélye a mellbimbó elfertőződésének.

Már a baba fogatlan szájürege is kitörölhető fogtisztító kendőkkel, melyek xilit tartalmúak, és csökkentik a káros bacilusok aktivitását. A már kibújt fogakat pedig babafogkefével, vagy az ujjunkra csavart gézlappal tisztíthatjuk.

Megszületésünkkor még baktériummentes a szájüregünk, csak később telepednek meg a fogszuvasodásért felelős baktériumok, melyeket akár az édesanya is átadhat a babának, amikor megnyalja a cumiját, vagy szájra puszit ad neki. Fokozott a veszély, ha az anyukának van szuvas foga, vagy nem megfelelő a saját száj higiénéje.

A cukros italok fogyasztása sincs jó hatással az előbukkanó fogacskákra. Célszerű, ha a folyadékpótlás a kezdettől fogva cukormentes italokkal történik, mert így a csecsemő később sem fogja kívánni az édességet, ami ronthatja a fogazatát. Legjobb szomjoltó a tiszta víz vagy a cukormentes tea. 

A boltokban kapható bébiételek becsapósak lehetnek, mert sok közülük tartalmaz cukrot. Vigyázzunk, mert a frissen áttört fogacskák zománca nagyon érzékeny az édes, savas dolgokra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamagondok.blog.hu/api/trackback/id/tr297300667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása